TZAFERI 16 / BOUTIQUE OFFICE

Δίπλα στο μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, ένα παλιό εργοστάσιο καλλυντικών μετατρέπεται σε ένα πολυσυλλεκτικό χώρο εργασίας, συναντήσεων και εκδηλώσεων, έναν boutique coworking χώρο υψηλής αισθητικής, που προσαρμόζεται στον χρήστη, στεγάζοντας μια διαφορετική άποψη για τον επαγγελματικό χώρο.

Το κτίριο απογυμνώθηκε από τις πρόσθετες παρεμβάσεις του, η όψη αποξηλώθηκε και εν τέλει παρέμεινε ο φέρων σκελετός με τον πυκνό ξυλότυπο. Ο υπάρχον σκελετός και καθώς και όλα τα στοιχεία της παλαιάς αποθήκης παρέμειναν στην αρχική τους μορφή αποκαταστημένα, χωρίς πρόσθετη επέμβαση και χωρίς κάποια ιδιαίτερη φροντίδα αποκατάστασης. Εμφανείς ξυλότυποι από τάβλες οικοδομής, υπάρχοντα ανοίγματα στην οροφή του ισογείου για φυσικό φωτισμό, πατώματα από σκυρόδεμα, στοιχεία των οποίων η επεξεργασία τους ήταν να τριφτούν και να λουστραριστούν αφήνοντας πάνω τους όλα εκείνα τα σημάδια του χρόνου.

Αυτός ο χώρος «φιλοξενεί» ένα μεσοπάτωμα στο ισόγειο καθώς επίσης και ένα μεσοπάτωμα στο πρώτο επίπεδο μαζί με τις απαραίτητες κλίμακες. Η παλιά κυκλική σκάλα αποξηλώθηκε και το άνοιγμά της έγινε το ενοποιητικό στοιχείο των τριών κύριων επιπέδων.

Το τμήμα του ισογείου φιλοξενεί τις ανάγκες του Lobby, τις αίθουσες συνάντησης, και τα γραφεία μιας εκ των εταιρειών που στεγάζονται στο κτίριο. Ο διάδρομος ή προτιμότερα η διαδρομή προς το πίσω τμήμα του κτιρίου καταλήγει στην «πλατεία» του καφέ. Αν στη μια πλευρά του διαδρόμου συναντούμε τα υπάρχοντα δομικά στοιχεία του χώρου (κολώνες-δοκάρια-τοίχους) στην απέναντι ο διαχωριστικός τοίχος από τζάμι αντανακλά τα συμβαίνοντα αφήνοντας διαφάνεια στα όσα λαμβάνουν χώρα στις αίθουσες συνεδριάσεων. Η κατάληξη της διαδρομής οδηγεί στην κλειστή «πλατεία» με την τζαμένια οροφή που φιλοξενεί το χώρο του καφέ.

Στα επίπεδα οδηγούμαστε μέσω μιας μεταλλικής σκάλας ή ενός απόλυτα διάφανου ανελκυστήρα. Δραστηριότητες και δομικά στοιχεία εξελίσσονται στο χώρο δημιουργώντας την αίσθηση του απόλυτα ανοιχτού χώρου.

Στην πρόσοψη του κτιρίου, το σκεπτικό καθώς και η πρόθεση του σχεδιασμού δεν ήταν άλλη από το να αναδείξει το εσωτερικό του. Μεγάλες τζαμένιες επιφάνειες με κάνναβο ο οποίος ακολουθεί την υπάρχουσα δομή αφήνουν το βλέμμα και το φυσικό φως να εισέλθει ως βαθιά εντός του κτιρίου. Το κίτρινο πλέγμα από διάτρητη λαμαρίνα που τοποθετήθηκε λειτουργεί ως σκίαστρο.

TZAFERI 16 είναι ένα περιβάλλον να βιώσεις. Η λεία, αστραφτερή, διάφανη επιφάνεια του γυαλιού κόβει τον αδιαπέραστο όγκο του μπετόν. Λεπτομέρειες από μαύρο μάρμαρο και corian κάνουν κόντρες με γυμνούς μεταλλικούς σωλήνες και εμφανείς καλωδιώσεις. Εμβληματικά έπιπλα design μεγάλων αρχιτεκτόνων να υποδεχτούν τον επισκέπτη.

Η TZAFERI 16 είναι η παιδικότητα που δεν χάνεται ποτέ: Οι εξώστες θυμίζουν κουκέτες. Το ποδοσφαιράκι, η μπασκέτα, το μπιλιάρδο παιχνίδι. Τα ποδηλατάκια στην είσοδο προκαλούν για έξοδο και βόλτα στη γειτονιά.

 Η πόλη θα εισέλθει στο κτίριο.

Η TZAFERI 16 φέρνει το έξω, μέσα: Μία αληθινή ελιά, φυτεμένη στην εσωτερική Πλατεία της Ελιάς, φέρνει το μεσογειακό τοπίο μέσα στην αστική καθημερινότητα. Κι όπως μια βόλτα έξω στον δρόμο καταλήγει πάντα σε ένα Café, έτσι γίνεται και στην TZAFERI 16.

Τέλος, καταλήγουμε στη ταράτσα με το Penthouse, έναν γοητευτικό χώρο που θυμίζει διαμέρισμα. Το διαμέρισμα στο οποίο όλοι θα ήθελαν να μένουν στο Γκάζι.

(TYPOLOGY) OFFICE BUILDING
(LOCATION) ΓΚΑΖΙ ΑΘΗΝΑ
(TTL) 1 . 800 M2
(COORDINATES) 37 . 974697 , 23 . 707825
(COMPLETED) 2008
THE IMPACT OF SPACE
MENU