BMW / MINI

Το οικόπεδο έκτασης 22 στρεμμάτων βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λαρίσης- Τρικάλων στην Τερψιθέα Λάρισας. Το κτίριο προοριζόταν για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες έκθεσης αυτοκινήτων των αντιπροσωπειών της BMW, BMW MOTO, MINI COOPER και HONDA όπως και τα αντίστοιχα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Το κύριο ζητούμενο ήταν ο σχεδιασμός του κτιρίου να εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές που ορίζει  η εταιρεία BMW ως προς το κτιριολογικό πρόγραμμα αλλά και την μορφολογία. Συγχρόνως να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χώρων εργασίας της εταιρείας, και τον εξωτερικό χώρο πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διαμορφωμένο με μεταλλικά στέγαστρα. Τέλος βασικό μας μέλημα ήταν η μέγιστη ανάδειξη της εικόνας του κτιρίου από την εθνική όδο Λαρίσης-Τρικάλων.

Το κτίριο αναπτύχθηκε κατά μήκος του οικοπέδου ,σε ένα επίπεδο, παράλληλα με την Εθνική Οδό. Στην κύρια όψη του κτιρίου τοποθετήθηκαν οι εκθέσεις αυτοκινήτων και στο πίσω μέρος οι χώροι συνεργείων και οι χώροι των Η/Μ εγκαταστάσεων.

Στην πρόσοψη του κτιρίου το χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι οι λιτές γραμμές και το παιχνίδι με τα πλήρη και τα κενά. Ο χώρος έκθεσης των αυτοκινήτων BMW αναπτύσσεται στη μια γωνία του κτιρίου και τονίζεται με την προσθήκη προέκτασης του κτιριακού όγκου η οποία επενδύεται με υαλοπίνακες και μεταλλικές επιφάνειες etalbond. Η όψη ορίζεται από το επίπεδο του εδάφους και τις δύο επάλληλες οροφές που δημιουργούν την αίσθηση πως το ένα μέρος του κτιρίου εισχωρεί στο άλλο. Οι υπόλοιπες αντιπροσωπείες ως προς την όψη αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική κενό-πλήρες με τη χρήση υαλοπινάκων και etalbond. Ιδιαίτερα στην MINI COOPER οι υαλοπίνακες περικλείονται από σίδερα μορφής δημιουργώντας την φαινομενικά τυχαία τοποθέτηση κουτιών-πλαισίων στην όψη τα οποία είτε προβάλλονται είτε υποχωρούν με αποτέλεσμα ο εσωτερικός χώρος ναι βγαίνει προς τα έξω, με πρόθεση την αναπαράσταση του ογκοπλαστικού ενδιαφέροντος της πόλης. Ο δυναμισμός που εκφράζει η όψη της MINI COOPER ολοκληρώνεται με το φωτισμό των μεταλλικών στοιχείων με πορτοκαλι φώς μέσω λαμπτήρων led.

Ο φέρον οργανισμός του κτιρίου είναι μεταλλικός στηριγμένος σε πλάκα από μπετόν, διαμορφωμένη σε μια στάθμη.   Στο εσωτερικό της έκθεσης BMW ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ το κυρίαρχο χρώμα στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι το λευκό. Δάπεδα, οροφές, επενδύσεις και έπιπλα είναι όλα σε τόνους του λευκού δίνοντας μια λιτή αίσθηση. Συγχρόνως στο σημείο όπου εκτίθενται τα αυτοκίνητα τοποθετούνται γκρι πλακάκια σε γραμμικό σχηματισμό τα οποία συνειρμικά παραπέμπουν στον δρόμο-άσφαλτο. Το όλο ύφος στην έκθεση ΜΙΝΙ προσδίδει νεανικότητα, αυθορμητισμό και σπορ διάθεση, ιδιότητες από τις οποίες χαρακτηρίζεται η εμπορική ταυτότητα της MINI COOPER.

Τέλος ο σχεδιασμός του κτιρίου ολοκληρώνεται με την μελέτη εξωτερικού φωτισμού η οποία σκοπό έχει να αναδείξει τις βασικές γραμμές του κτιρίου αλλά και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά σημεία ενδιαφέροντος, για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led.

Βασικό κριτήριο στην σύνθεση αυτής μελέτης ήταν η δημιουργία ελκυστικών χώρων, καθώς το κτίριο μας έχει εμπορικό ρόλο και παράλληλα να υπηρετεί την μοντέρνα αντίληψη της αρχιτεκτονικής. Πρόθεση του σχεδιασμού υπήρξε η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου έκθεσης και συντήρησης αυτοκινήτων που θα αποτελέσει πρότυπο ανά την Ελλάδα στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων.

 

(TYPOLOGY) EXHIBITION HALL
(LOCATION) ΛΑΡΙΣΑ ΕΛΛΑΔΑ
(TTL) 1 . 100 M²
(COORDINATES) 38 . 0389398 , 23 . 0389398
(COMPLETED) 2008
THE IMPACT OF SPACE
MENU
 
espa