STUDIO 51

Πρόκειται για μία διαμόρφωση χώρου – σοφίτας με χρήση κατοικίας σε προϋπάρχον κτίριο βιομηχανικού χαρακτήρα, συνολικής επιφάνειας 105τ.μ. Η τοπιογραφία της περιοχής στην οποία βρίσκεται προσφέρει συνεχόμενη θέα, κάτι  το οποίο αποτέλεσε αφετηρία σκέψης. Στόχος λοιπόν του σχεδιασμού είναι να δημιουργηθούν διαφορετικές οπτικές φυγές προς το περιβάλλον με βασική ιδέα τη δημιουργία ενός συνεχούς και ανοικτού χώρου(open space).

Η πρόταση διαπραγματεύεται τον σχεδιασμό χωρίς οπτικά όρια με τη δημιουργία ορισμένων «φίλτρων». Ένας χώρος διημέρευσης στο νότιο μέρος της κατοικίας αποτελεί κατάληξη από το κλιμακοστάσιο, ο οποίος έχει περιμετρικά του συνεχόμενες οπτικές, βορειοανατολικά προς το υπνοδωμάτιο και το χώρο της κουζίνας βορειοδυτικά υψωμένος σε επίπεδο ώστε να καδράρεται ανεμπόδιστα ο ορεινός όγκος του Παρνασσού.

Μία κατοικία χωρίς τοίχους, με το ρόλο αυτό να το αναλαμβάνουν τα έπιπλα ως δομικά στοιχεία μετασχηματισμού του λειτουργικού χαρακτήρα του χώρου, διαχωρίζοντας και ταυτόχρονα συνδέοντας τη ζώνη ύπνου με τη ζώνη διημέρευσης. Τα έπιπλα κατασκευασμένα με φυσικά υλικά, ξύλο και μέταλλο, σχεδιάζονται με χαρακτηριστικά την ανάρτηση (επιχειρώντας την αίσθηση της αιώρησης), τη διάτρηση και την οριοθέτηση της θέας διατηρώντας ταυτόχρονα την κίνηση στο χώρο οπτικά και λειτουργικά. Έτσι, η κατασκευή της κάβας αποτελεί φίλτρο, το τζάκι στη μέση επιτρέπει οπτικές φυγές, η γκαρνταρόμπα λειτουργεί ως διαχωριστικό και ταυτόχρονα λειτουργικό στοιχείο του χώρου ύπνου με τον υγρό χώρο του νιπτήρα, η τηλεόραση αναρτάται στη μέση του χώρου, η τραπεζαρία σχεδιάζεται να περιστρέφεται μαζί με κατασκευή φωτισμού στους δύο άξονες προσανατολισμού του χώρου.

Τέλος, ανοίγματα περιμετρικά της κατοικίας διαχέουν το φως, με την συνεχόμενη μεταβολή του τοπίου να εντείνουν την αίσθηση του χρόνου κατά την κατοίκηση.

 

(TYPOLOGY) RESIDENCE
(LOCATION) ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
(TTL) 105 M²
(COORDINATES) 38 . 632024 , 22 . 372400
(COMPLETED) 2016
THE IMPACT OF SPACE
MENU
 
espa